browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Puterile tamaduitoare ale apei termale din Ungaria – Hajduszoboszlo

Posted by on 21 februarie 2012

„Cele patru porunci din Hajdúszoboszló: Vindeca-te, Odihneste-te, Fa sport, Distreaza-te!”
În aceasta zona se întâlnesc trei diferite regiuni: Hajdúhát, Hortobágy, si regiunea Sárrét-Berettyó.
Prima pomenire în scris a orasului s-a pastrat din anul 107, din timpul lui I. Géza, acesta continând decretele regelui asupra vamei din târgul lui Szoboszló.
Data de 26 octombrie 1925 este supranumita ziua de nastere a orasului Hajdúszoboszló, deoarece în acesta zi a fost descoperit aurul fluid, tezaurul, apa termala, promitând orasului un viitor grandios. În aceasta zi de toamna, în urma a mai multor foraje, de la adâncime s-a sârnit un jet de apa de 15 metri, însotita de aburi si gaz metan. Era apa termala de 73°C! Apa, darul de la Dumnezeu cu miros uleios, fierbinte a curs în continuu, iar gospodinele istete au spalat haine cu ea, iar barbatii si copii au facut baie în ea. Si s-a întâmplat un miracol! Peste câteva saptamâni durerea de spate si de genunchi a spalatoreselor a trecut. Acest fapt a stârnit si interesul savantilor, si au început analize chimice minutioase. Parerea unanima a geologilor, chimiotilor, balneologilor, medicilor era ca au gasit un tezaur inapreciabil, apa termala cu efect terapeutic. Acest tezaur este apa marii triasice intercarpatice, care se gaseste în adâncimi în cantitati mari, neexprimabil în numere, care si dupa 76 de ani pare nesecabila, vesnica. Compozitia chimica este atât de complexa, încat aproape nu exista boala, asupra careia sa nu aiba efect curativ, reda sanatatea pierduta partial sau chiar si cea total pierduta.
Popularitatea apei termale interioare si exterioare din Hajdúszoboszló, este întrecuta doar de cel mai mare complex de bai si centru de agrement din Ungaria, deschis de la 1 mai pâna la sfârsitul lunii septembrie. În parcul de 30 de hectare distractia iubitorilor de apa si soare este garantata de 11 piscine, dintre ele cele mai frecventate fiind piscina cu valuri, jacuzzi, si cele pentru copii, sala de înot pentru concursuri, piscina cu tobogane uriase, lacul pentru canotaj de 5,5 hectare cu insula naturala, sculpturi înconjurate de plante ornamentale, etc. De asemenea aici mai sunt terenuri sportive amenajate pentru fotbal pe plaja, minigolf, ping-pong, volei, si terenuri de joaca pentru copii.
Aquapark-ul deschis în anul 2000, construit dupa model spaniol, este un centru de bai si de agrement unic în Ungaria!
Baia Termale din Hajdúszoboszló este deschisa pe tot parcursul anului, si îi asteapta pe vizitatori între orele 700- 1900. Sub control medical puteti sa alegeti dintre mai mult de 40 de feluri de tratamente pe baza de apa termala controlata si certificata, dintre care: gimnastica medicala cu greutati, diferite masaje medicale, tratament cu namol, jet-masaj subacvatic, inhalare, soft-laser si o gama larga de electro-magneto-fototerapie. Apa termala bogata în bromuri, ioduri si alte saruri minerale din Hajdúszoboszló poate vindeca diferite boli sau atenua simptomele acestora.
Efectul terapeutic al apei termale este sigur în cazul urmatoarelor boli:
Artrite cronice, boli articulare degenerative, boli inflamatorii cronice si degenerative ale coloanei vertebrale, neuralgii, nevrite cronice, reabilitare dupa: boala Heine-Medin , paralizii datorite accidentelor vasculare cerebrale, operatiilor pe creier sau alte paralizii, dureri musculare cronice, tratamente dupa leziuni, leziuni sportive. În cazul fracturilor osoase cu vindecare prelungita ajuta productia de calus. În unele forme de ateroscleroza obliterativa periferica, boli ginecologice cronice, sterilitate, boli dermatologice cronice etc. ajuta foarte mult.
Baia în apa termala este contraindicata în urmatoarele cazuri: boli inflamatorii acute; boli canceroase, tumori maligne; insuficienta cardio-vasculara; hipertensiune maligna; tuberculoza; boli severe ale sistemului nervos central; boli infectioase; boli dermato-venerice; sarcina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>